2 Kişilik Yoga Hareketleri - Partner ile Yapılabilecek Yoga Hareketleri
Yoğun iş hayatından ve günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak için yapılabilecek sporların başında yoga gelir. Çeşitli nefes egzersizleri ile birlikte kaslarımızı da esnetip çalıştırarak rahatlamamızı mümkün kılan yoga kolaydan zora birden fazla egzersiz türünü içinde barındırır. Yoga tek başına yapılacağı gibi yanınızda bir partner ile de yapılarak daha eğlenceli hale getirilebilir.
İki Kişilik Yoga Nedir?
2 kişi ile yapılan yoganın tek kişi ile yapılan yogadan çok farkı yoktur. Ancak yogayı daha eğneceli hale getirmek için sevdiğiniz yakın arkadaşınızla sevgilinizle veya eşinizle birlikte yapmak çok daha keyif verecektir.
iki kişilik yoganın getirdiği ek faydalardan bir diğeri de iki kişilik yogada size eşlik edecek partnerinizle iletişimiziniz kuvvetlenerek güven duygunuzun artmasıdır.
İki Kişilik Yoga Nasıl Yapılır?
Vücudumuzun çeşitli yerlerindeki kasları çalıştırmak ve günlük sıkıntılardan uzaklaşıp daha sakin ve huzurlu hayat sürdürebilmek amacıyla yapılan yoga sporunu hayatımızın bir parçası haline getirmek hem mental hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir.
- İki kişilik yoga yaparken öncelikle dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Bunlar;
- İlki öncelikle kendimizi rahat hissetmemizdir. Kendimizi rahat hissedersek partnerimiz de rahat hisseder ve bu durum yoganın akışını olumlu etkiler.
- Bir diğer önemli nokta ise iki kişilik yogaya başlarken her egzersiz öncesinde olduğu gibi ısınma hareketlerinin yapılmasıdır.
- Bir diğeri ise hareketin doğru formunu korumak. Partneriniz ile birlikte yapacağınız iki kişilik yoga hareketlerini uygularken hareketleri doğru formda yapmaya özen gösterilmelidir. Aksi taktirde hem hareketlerin etkisi azalacaktır hem de sakatlanma riski çok daha fazla artacaktır.
- Son olarak ve en önemlisi denge. Tek kişilik yogada da önemli bir unsur olan denge iki kişilik yogada çok daha önemlidir. Partnerinizle birlikte yoga hareketlerini yaparken dengeyi korumak oldukça fazla önem taşır.
Iki kişilik yoga hareketleri nelerdir?
Yoga yapmak isteyen iki kişinin oldukça fazla seçeneğe sahip olduğu iki kişilik yoga sporunda birkaç hareket önerisini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Uçan Süpermen
Uçan süpermen pozu vücudumuzda göğüs, omuz, bacak, kol ve karın kaslarının hepsini güçlendirmene yarayacak eşi bulunmaz derecede önemli hareketlerden biridir. Üstelik iki kişilik yoga yaparken uçan süpermen pozunu vermek oldukça kolay. Uçan süpermen pozunun yapılış şekli;
- Partnerlerden biri sırt üstü mata uzanıp ayak tabanlarını diğer partnerin karnına yerleştirir
- Sonrasında el ele tutuşup birbirinizden destek alırken ilk partner ayaklarını (ve beraberinde ikinci partneri) yukarı kaldırır.
- Bacakları yere dik duracak şekilde pozisyon alır.
- Alttaki kişi kollarını havaya doğru kaldırırken, havadaki kişi Süpermen gibi kollarını geriye doğru esnetir.
Sırt Sırta Sandalye Pozisyonu
Bu hareketi yapmak oldukça kolay olduğundan dolayı yogaya yeni başlayanlara tavsiye edilen hareketlerden biridir. Iki kişilik yoga yapmak isteyenler için bu hareket etkili ve uygulanışı oldukça basittir. Sırt sırta sandalye pozisyonunun yapılışı;
- Hareketi yapmak için yoga partnerinle öncelikle ayakta dururken sırt sırta vermelisin.
- Daha sonra birbirinizin sırtından destek alarak ayaklarınızı kalça hizasında açın,
- Ayaklarınızı birbirinizden uzaklaştırırken dizlerinizi yavaşça 90 derecelik bir açıyla bükerek sandalyede oturuyor pozisyonuna gelin.
Sırt sırta bağdaş
İki kişilik yoga yapmanın getirilerinden biri de partnerinizle aranızdaki güven duygusunun gelişmesi olduğunu söylemiştik. Işte bu hareket tam olarak bu duyguyu geliştiren hareketlerden biridir. Sırt sırta bağdaş hareketinin yapılışı;
- Partnerinizle sırt sırta temas edecek şekilde bağdaş pozisyonunda rahat bir şekilde oturun.
- Eller bacakların üzerinde, kolların ve omuzların rahatça gevşeyebileceği bir yere yerleşsin.
- Hem kendi varlığınızı hem de partnerinizin varlığını hissetmek için yaklaşık 2-3 dakika gözlerinizi kapayın.
- Partnerinizin nefesini hissedin.
Seated Cat Cow Hareketi
İki kişilik yoga yaparken partnerinizle uyumunuzu geliştirmek istiyorsanız bu hareket tam size göre. Bu poz partnerinizle senkronize gerektirdiği için birbirinizle olan iletişimizin de çok önemlidir. İki kişilik yoga hareketlerinden olan Seated Cat Cow Hareketi karın sırt kalça omuz ve sırt bölgesini çalıştıran oldukça etkili bir harekettir. Seated Cat Cow Hareketinin yapılışı;
- Partnerinizin karşısında bağdaş kurarak oturun ve birbirinizin ön kollarına sıkıca tutun.
- Eşinizle aranızda eşit direnci bulun ve omuzlarınızı geriye ve aşağıya doğru çekin.
- Nefes alın ve aynı anda göğüslerinizi dışarı iterek her iki başınızı yavaşça kaldırın.
- Bir süre bu pozisyonu koruyun ve ardından her ikinizde nefesinizi dışarıya verin.
- Nefes verirken, ikiniz de çenenizi göğsünüze doğru sıkıştırın ve sırtınızın üst kısmını içeriye doğru çekin.
Double boat
Iki kişilik yoga hareketlerinden biri olan Double boat hareketi, partnerinizle denge kurmanızı iyileştiren ve karın kaslarını çalıştırarak güçlenmesini sağlayan yoga hareketlerinden biridir. Double boat hareketinin yapılışı;
- Harekete başlarken partnerinizle karşılık oturun ve sırtınızın dik olmasına dikkat edin.
- Ardından ayak tabanlarınızı birleştirin ve ellerinizi sırtınızın arkasına alarak dengenizi sağlayın.
- Eğer bu şekilde denge kurmakta zorlanıyorsanız yoga arkadaşınızın ellerinden destek alarak da denge kurabilirsiniz.
- Partnerinizle aranızda eşit direnci bulunca ayaklarınızı tavana doğru kaldırın.
- Bu sırada omurganızı uzatın ve göğsünüzü ileri doğru çıkarın.
- Nefes alıp vermeye devam ederek 30 – 60 saniye boyunca bu pozda kalın.
Salyangoz ve Deve
Fotoğrafta görüldüğü gibi oldukça estetik bir görünüme sahip olan salyangoz ve deve hareketini açıklamak adına erkek olan kişi salyangoz rolünde, kadın ise deve rolündedir. Salyangoz ve deve hareketinin yapılışı;
- Önce erkek uzanıp, kalçalarını destekleyerek bacaklarını havaya kaldırır
- Yavaşça olabildiğince arkaya doğru düşürür.
- Elleri ile ayaklarını yakalayıp pozda kalır.
- Kadın, ayakları erkeğin kol altlarına denk gelecek şekilde yaslanır
- Ağırlığını geriye doğru bırakır.