Bloglar

resim

Avcılık Kuralları - Nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

    İnsanoğlunun var olmasından bu yana yaşamını idame ettirebilmek adına yaptığı bazı faaliyetler vardır. Hiç kuşkusuz bunlardan en önemlisi barınmak ve beslenebilmek adına yaptığı avlanma faaliyetidir. İlk insanlardan bugüne kadar avlanmak adına birden çok alet geliştirilmiş ve bunun sonucunda avlanma faaliyetlerine farklı amaçlar eklenmiştir. Avcılık sporu da bu farklı amaçların başında gelir. Avcılık besleme ve barınma ihtiyaçları dışında doğanın dengesini bozmadan insanların keyif aldığı bir uğraş haline gelmiştir. 


    Bugün bir hobi haline gelen avcılık sporu özellikle erkekler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Avcılık sporunu diğer sporlardan ayıran bazı özellikleri vardır. Öncelikle avcılık sporu devlet kontrolündedir. Bunun sebebi ise doğanın dengesinin bozulmaması var hayvanlara zarar verilmemesidir.  


    Avcılık sporuyla uğraşan kişilerin devletin izin verdiği mevsim dönemlerinde ve izin verdiği usullere uyması gerektiğini önemle belirmeliyiz. Aynı zamanda avcılık sporu adına çıkarılmış önemli bazı kanunlar da mevcuttur. Avcılık sporuyla uğraşmak isteyen kişilerin bu kanunları inceleyerek avcılık sporuna başlaması gerekmektedir. Bu kanunlara uymayan kişilere devlet tarafından ağır yaptırımlar ve cezalar uygulanmaktadır. Aynı zamanda avcılık sporuyla ilgilenen kişilerin avcılık belgesi alması zorunludur. 


    Avcılık Belgesi Nasıl Alınır?  


    Türkiye'de avcılık sporu belli tedbirler ve kurallar çerçevesinde yürütülmektedir. Hayvanları korumak adına çıkarılan kanunlar sebebiyle Türkiye'de avcılık sporuyla ilgilenmek isteyen kişilerin alması gereken avcılık belgesi vardır. Peki bu belge nasıl alınır. 


    Avcılık sporu yapabilmek için alınacak olan avcılık belgesi Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğünden alınmaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü'nün internet sitesinde avcılık belgesi alabilmek için gerekli belgeler bulunmaktadır. Buradaki belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunabilirsiniz. 


    Avcılık belgesinin dışında avcılıkta kullanılacak av silahlarının alımı satımı ve yapımı da ülkemizde belli yasalarla düzenlenmiştir. Bu silahlara ulaşabilmek içinde belli izinleri almanız gerekmektir. 


    Avcılık spor mudur?  


    Avcılığın spor olup olmadığı ile alakalı birçok tartışma mevcuttur. Bunun sebebi ise hayvan severlerin hayvanların öldürüldüğü hiçbir şey spor olamaz söylemidir. Bakıldığı zaman evet hayvanların öldüren bir durumun spor olması olanaksız gibi görülmesi çok normal. Ancak durum görülenin ve düşünülenin çok daha ötesindedir. Avcılık federasyonun açıklamalarına göre avcılığın kontrollü yapılan bir spor olduğudur. Avcılık sporunda her hayvan değil sürülerin içindeki erkek ve yaşlı hayvanların vurulduğu belirtilmektedir. 


    Bunun dışında avcılık sporunda hayvanların yaşam dengesini bozmamak adına uygulanan kurallar ve kanunlar mevcuttur. Tüm bu tedbirler alınarak avcılık bir spor haline gelmiştir. 


    Avcılık sporunun geçmişi 1923 yılında Türkiye İdman Cemiyetinin kurulmasına dayanmaktadır. Avcılık bu kurumun çatısı altında yapılmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır. Avcılık Sporu 1989 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Atıcılık ve Avcılık Federasyonu olarak yer almıştır.   


    Avcılık Malzemeleri Neler ve Nasıl Yapılır?  


    Avcılık sporunu yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken birçok nokta vardır.  Bunun sebebi ise hassas bir spor olmasıdır. Hassas olmasının nedeni ise hem hayvanların nesli ile ilgili sorun yaşamamak hem de avcılık sporu adına çıkarılmış kanunlara uyma noktasında sorunlar yaşanmasıdır. Tüm bu zorluklara rağmen avcılık sporu oldukça keyif alınan var bu sporu önemli hobileri arasına sokmuş birçok insan vardır. Peki avcılık sporu nasıl yapılır? 


    Öncelikle her hayvan avlanamaz av hayvanı denilen bazı hayvan türleri vardır. Bunlar; spor amacıyla avlanan hayvanlar, kuşlar ve balıklardır. 


    • Avcılık sporu bilinçli kişiler tarafından bilinçli bir düzeyde yapılmalıdır. 
    • Doğanın ve ekolojik sistemin dengesini bozacak etkenlerden uzak durularak yapılmalıdır.  
    • Avcılık sporu ile ilgilenmeden önce kesinlikle eğitim alınmalıdır.  
    • Avcılık sporunun inceliklerini öğrenerek gerekli teknik ve taktikleri bilerek bu sporla uğraşmalıdır.  
    • Avcılık sporu için mekân seçiminde insanlardan uzak doğayla iç içe ekolojik dengenin sağlandığı bölgelerde avlanma yapılmalıdır. 
    • Çeşitli yaralanmalar için sağlık çantası hazır tutulmalıdır 
    • Avcılık sporu yaparken enerji verecek küçük besin maddeleri bireylerin yanında bulunmalıdır. 
    • Sürek avında avcıların yer yön tayinini, doğada hayatta kalma becerilerini ve nişan almayı geliştirmiş olmaları gerekir.  

    ÖNE ÇIKANLAR

    Playsports ile İletişime Geç